Tarım ve Orman Bakanlığından “Kullanılmış Suların Yeniden Kullanım Alternatifleri”

featured

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin: “Belediyelere önemli görevler düştüğünü; yeniden kullanım uygulamalarının geliştirilmesi gerektiğini ayrıca su kayıp kaçaklarının azaltılması ve su tasarrufu sağlanması için yoğun bir çalışma yapılması gerekli.”

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı  Fatih Metin’in himayesinde “Kullanılmış Suların Yeniden Kullanım Alternatiflerinin Değerlendirilmesi Projesi”nin semineri başladı.

Programa, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, İller Bankası, büyükşehir belediyeleri ve il belediyelerinin yanı sıra akademisyenlerin ve ilgili kurum/kuruluşların temsilcileri katılıyor.

Su Yönetimi Genel Müdürlüğünce geliştirilen ve iki yıldır devam eden projenin ilk olarak proje yürütücüsü Stantec firmasının Genel Müdürü Dr. Murat Sarıoğlu konuşmalarını gerçekleşti. Sarıoğlu konuşmasında “Kullanılmış Suların Yeniden Kullanım Alternatiflerinin Değerlendirilmesi Projesi ile Türkiye’de su yönetimi ve kaynak verimliliği alanında ilgili kurum ve kuruluşlar için bir farkındalık oluşturmaya çalışarak potansiyel arz eden kullanılmış suların geri kazanımı konusunda bir yol haritası oluşturmaya çalıştık. Kullanılmış suların yalnızca arıtıldıktan sonra bertaraf edilmesi gereken atıklar olarak değil, değerli kaynaklar olarak ele alınmasını prensip olarak proje kapsamında uyguladık. Bunu yaparken de firmamızın geçmişten gelen bilgi birikiminden ve akademisyenlerimizin çok değerli katkılarından azami ölçüde faydalandık.” ifadelerini kullandı.

Tarım ve Orman Bakanlığından "Kullanılmış Suların Yeniden Kullanım Alternatifleri"
Türkiye’nin Kullanılabilir Su Miktarı

Bilal Dikmen proje kapsamında ülkemizdeki kullanılmış su potansiyeli ve karakterizasyonunun belirlendiğini, ülkemizdeki kapasitesi 2000 m3/gün’den büyük olan 602 atıksu arıtma tesisinden deşarj edilen atıksu miktarının yıllık yaklaşık 7,2 milyar molduğunu, bu atıksuların 25 havzada tarımsal sulamada, sanayide, peyzaj sulamada, sulak alan beslemede yeniden kullanımı için alternatifler değerlendirildiği ve bu suların yıllık 3,2 milyar m3‘ünün yani %44’ünün yeniden kullanılabileceği tespit edildiğini ifade etti. Ayrıca ülke genelinde tarımdan dönen suların da kullanılabileceği alternatif alanların belirlendiğini, hesaplama ile bulunan toplam drenaj suyu miktarının yaklaşık 3,3 milyar m3/yıl olduğunu, bu suların kalitesinin iyileştirilerek yeniden sulamada kullanılmasına yönelik olarak projede perdeli yapıların kurulması, döngüsel kullanım gibi öneriler sunulduğu ifade edildi.

Tarım ve Orman Bakanlığından "Kullanılmış Suların Yeniden Kullanım Alternatifleri"
Kullanılmış Suların Yeniden Kullanım Alternatifleri Havza Bazında Belirlendi

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin konuşmalarında, Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Bakanlığımızın, Tarım ve Orman Bakanlığı olarak yapılandırıldığını, orman ve suyla ilgili çalışmalarımızın, tarım konularıyla da bütünleşerek hız kesmeden, koordinasyon içerisinde devam ettiğini ifade etmiştir. Sn. Metin konuşmasında “Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından, havza esaslı su yönetimi kapsamında birçok çalışma gerçekleştirildiğini, Nehir Havza Yönetim Planları, Havza Koruma Eylem Planları, Sektörel Su Tahsis Planları, Taşkın Yönetim Planları, Kuraklık Yönetim Planlarının herbir havza için hazırlandığını, bu planların uygulama geçirilmesinin de çok önemli olduğunu belirtmiş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Bakanlığımızın su kaynaklarının korunması için birlikte çalışması gerektiğini vurgulamıştır. Sn. Metin, Belediyelere önemli görevler düştüğünü; yeniden kullanım uygulamalarının geliştirilmesi gerektiğini ayrıca su kayıp kaçaklarının azaltılması ve su tasarrufu sağlanması için yoğun bir çalışma yapılması gerektiğini belirtmiştir.

Açılış konuşmalarının ardından Proje Müdürü Dr. Bertan Başak tarafından projede yapılan çalışmaların ve elde edilen sonuçların ortaya konulduğu bir sunum gerçekleştirilmiştir.

Ayrıca program kapsamında; yeniden kullanım için arıtma üniteleri tasarlayan firmalar stand kurmuş olup filtrasyon ve dezenfeksiyon uygulamalarına ilişkin belediyeler ve diğer ilgili kurumlar ile bilgi paylaşımında bulunulmaktadır.

Kullanılmış Suların Yeniden Kullanım Alternatiflerinin Değerlendirilmesi Projesi”nin Çalıştay, Seminer ve Kapanış Toplantısı, 1 Aralık 2019 tarihine kadar devam edecek.

Tarım ve Orman Bakanlığından “Kullanılmış Suların Yeniden Kullanım Alternatifleri”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.