Ege Üniversitesi Sektör Günleri’nde, “Gıda-Tarım” Konuşuldu

Ege Üniversitesi Sektör Günleri
Ege Üniversitesi Sektör Günleri

Ege Üniversitesi, İzmir Ticaret Odası ve İzmir Ekonomi Üniversitesi işbirliğiyle ‘‘Ege Üniversitesi Sektör Günleri’’nin dördüncüsü gerçekleştirildi.

Türkiye’nin yerli ve milli üretim hedefleri doğrultusunda İzmir ve bölge sanayinin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak iş dünyası ve Egeli akademisyenler ortaklaşa yürütülecek projelerin artması amacıyla düzenlenen Sektör Günlerinde Egeli akademisyenler ile iş dünyasından temsilciler bir araya gelmeye devam ediyorlar. Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (EBİLTEM-TTO) Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Bayraktar, İzmir Ticaret Odası Genel Sekreter Yardımcısı Tolga Kale, EÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Gıda Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Figen Ertekin ve Doç. Dr. Nurcan Koca, EÜ Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Bitki Besleme Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bihter Çolak Esetlili, EÜ Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Tarım Makineleri Anabilim Dalı  Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arif Behiç Tekin, Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Yetiştiricilik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr.  Ali Yıldırım Korkut, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Prof. Dr. Oğuz Bayraktar,“ Gıda ve tarım konusunda yeni teknolojilerle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yeni teknolojiler ile birleşen toplumlar dünya çapında daha ön plana çıkıyorlar. Bu konu bizim için çok önemli bir konu. Ege Üniversitesi gıda ve tarım konusunda dünya sıralamalarında üst seviyelerde yer alıyor. Üniversitemizin misyonu sağlıkla ilişkilendiriliyor. Sağlıklı ürünler üreten araçlar üretmemiz bize çok şey katacaktır. Böylesine önemli bir konuda bir araya gelmek çok değerli. Buraya gelen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

İzmir Ticaret Odası Genel Sekreter Yardımcısı Tolga Kale, “Dünyanın geldiği noktada içerisinde bilim olmayan hiçbir unsur sürdürülemez. Gıda ve tarım insanın varlığını sürdürebilmesi için büyük bir öneme sahip” dedi. Gıda sektörünün iyi tarım uygulamaları ile ülkemizin ihtiyaçlarını gidereceğini belirten Kale, dış ticaretin kuvvetlendirecek ve insanımızın mutlu bir yaşam süreceğine inandığının altını çizdi.

Doç. Dr. Nurcan Koca, “Hedefim gıda mühendisliğine peynir Ar-Ge’si kurmak. 1994’ten bu yana peynir üzerine çalışmalar yapıyorum. Genel olarak yağı azaltılmış peynirler üzerinde çalışmalarımız var. Sektörün en karmaşık olduğu gıda peynirdir. Sanayi çalışanlarının desteğine her zaman ihtiyaç duyuyoruz” diye konuştu.

Doç. Dr. Bihter Çolak Esetlili, “Sektör ile birlikte güzel işbirliği yapacağız. Farklı araştırmacılar ile yol alacağımızı düşünüyorum. Toprak verimliliği, gübreler, toprak bilimi, çevre sağlığı, mikrobiyoloji gibi konularda çalışıyoruz. Mevcut kaynaklarımız ile topluma yarar sağlamayı hedefliyoruz. Uluslararasında yer edinmek adına bilgi birikimi şart. Bunu yapabilecek güce sahip olduğumuzu düşünüyorum. Dışa bağımlılığımızı azaltarak ülkemizin üretimini artırmayı istiyoruz” dedi.

Doç. Dr. Arif Behiç Tekin, akıllı tarım teknolojileri, tarım robotları ve insansız yer aracı konularından bahsetti. Doç. Dr. Tekin, “2001 yılından bu yana akıllı tarım teknolojileri ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Tarımsal üretimde yoğun emek ve yorucu işlemlerden kaynaklı insan yükünü azaltmak ve teknolojiye dönüştürmeyi amaçlıyoruz” dedi.

Prof. Dr. Ali Yıldırım Korkut, “Balık besleme ve yem teknolojisi, altyapısı, laboratuvar araştırma alanları, tatlı su ve deniz balıklarının larva, genç, erişkin, damızlık safhalarını inceliyoruz. Yemlerin balık türlerine göre sindirilebilirliliğinin artırılması, daha kaliteli ve ekonomik yem üretimi amacıyla yemlerin araştırılması konusunda tarımla sürekli dirsek temasındayız” açıklamasında bulundu.

Ege Üniversitesi Sektör Günleri’nde, “Gıda-Tarım” Konuşuldu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.